Kaip suprojektuoti virtuvę?

Tiek namų šeimininkės, tiek šeimininkai bei interjero dizaineriai mėgsta juokauti, kad virtuvė yra namų širdis. Tai – daugiausiai šurmulio ir kūrybos matanti patalpa, kurioje gimsta ir stebuklingai skanūs patiekalai, ir didžiulė netvarka. Dėl didelių įvykių ir aukštų šiuolaikinių vartotojų poreikių vis daugiau dėmesio skiriama projektavimui. Išplanavimas, dizainas, apdaila, net ir aksesuarai bei smulkiausios detalės tampa dar svarbesnės. Suprasdami, koks rimtas tai iššūkis, „Vokiška Keramika“ komandos profesionalai paruošė gidą apie tai, kaip suprojektuoti virtuvę. Apžvelgsime išplanavimus, medžiagas, buitinės technikos ir kitus pasirinkimus, kad pavyktų džiaugtis viskuo nuo A iki Ž.

Forma bei išplanavimas

Virtuvės forma arba išplanavimas yra labai svarbus tiek patalpos estetikai, tiek funkcionalumui. Pagrindiniai išdėstymo variantai yra formos, vadinamos pagal raides. Tai yra U (arba C), L formos. Visgi, priklausomai nuo išplanavimo gali tikti ir dvipusės virtuvės (angl. galley arba su praėjimu) ir modeliai su sala.

Kiekvienas jų turi savų privalumų ir parenkamas priklausomai nuo poreikių ir laisvos erdvės.

  • C arba U formos virtuvė turi didžiausią įmanomą spintelių skaičių ir didžiausią stalviršių plotą, todėl idealiai tinka tiems, kurie nori turėti daug vietos maistui gaminti. Visgi jos kaina didžiausia bei jai reikia daugiausiai vietos.
  • L formos sprendimas arba virtuvės su kampu puikiai tinka valgomojo zonai įrengti ir atviro plano erdvei sukurti. Tai – idealus balansas tarp didelio stalviršių ploto ir vietos taupymo. Tokia virtuvė bemaž visada bus sujungta su svetaine.
  • Mažesnėms erdvėms skirtos galley tipo virtuvėlės su praėjimu. Jos kartais vadinamos I formos, bet jas rekomenduojame butams arba studijos tipo apartamentams.
  • Sala gali būti ir visa virtuvė, ir tik jos priedas. Ją rekomenduojame tiems, kurie turi didesnį biudžetą, nori kuo daugiau vietos arba svajoja apie virtuvę, kur maisto gaminimas žengia koja kojon su bendravimu ir socializacija.

Tinkama buitinė technika

Kai galvojate apie tai, kaip suprojektuoti virtuvę, kadangi dažnu atveju žmonės renkasi korpusinius baldus, iš karto po formos nustatymo pereinama prie buitinės technikos. Kodėl? Ogi todėl, kad baldininkai komplektą gamina pagal užsakymą, aplink techniką. Pagaminamos optimalios nišos orkaitėms, indaplovėms ir kitai technikai, o po to išplanuojami stalčiai, spintelės.

Rinkdamiesi prietaisus atsižvelkite į savo maisto gaminimo įpročius ir virtuvės dydį. Strateginis prietaisų išdėstymas gali padidinti vadinamosios tėkmės (angl. flow) efektą. Kodėl tai svarbu? Ogi tam, kad maisto gaminimas ir valymo užduotys būtų kuo paprastesnės.

Stenkitės, kad judėti tektų kuo mažiau. Vieni renkasi vadinamąjį trikampį. Tai reiškia, kad stovint vienoje vietoje, tik apsisukus, būtų galima pasiekti viryklę/kaitlentę, šaldytuvą ir kriauklę. Taip pat gerai, jeigu netoli kriauklės ir indų spintelės būtų indaplovė.

Toliau jau galima leistis į detales pačios buitinės technikos rinkoje. Pavyzdžiui, orkaitė su mikrobangų krosnele šalimais, puikiai tinka tiems, kas daug gamina, o įmontuotas vyno šaldytuvas gali patikti šio gėrimo kolekcininkams bei gurmanams.

Kaip planuoti baldus? Kokią furnitūrą rinktis?

Baldai bei jų komplektai virtuvėje nėra tik vietą užimantis elementas. Jie yra atsakingi už virtuvės stilių bei nuotaiką, kurią jausite patalpoje.

Spintelėse, stalčiuose ir salos nišose galima laikyti svarbiausius daiktus ir sukurti bendrą emociją šioje erdvėje. Dėl to reikėtų pagalvoti, iš kokių medžiagų pagamintos, kokių spalvų spintelės, kėdės, stalviršiai ir kiti elementai galėtų atitikti tai, kokie žmonės esate ir kokį stilių labiausiai mėgstate.

Rinkitės medžiagas ir apdailą, kurios atitinka ne tik estetinius, bet ir praktinius virtuvės poreikius. Pavyzdžiui, mediena ar jos imitacijos spinduliuoja šiluma ir turi nesenstančio grožio, o metalo apdaila gali būti modernesnė, bet šaltoka. Balansuojant simetriją ir asimetriją tarp šių elementų išdėstymo, galima sukurti vizualiai patrauklų vaizdą bei džiaugtis praktiška, lengvai prižiūrima virtuve.

Patarimas būtų investuoti ir į kokybišką furnitūrą. Ko gero nėra skaudesnės situacijos nei tada, kai daug investuojama į baldus, bet po 2-3 metų stalčiai kliba, sunkiai užsidaro, o durelės cypia, stringa. Soft-close, prisitraukiantys bėgeliai, patvarūs lankstai, didelį svorį atlaikantys mechanizmai – tie dalykai, kurie turėtų būti prioritetas. Pasitarkite su baldininkais dėl šio dalyko.

Plytelės – vienas svarbiausių akcentų

Plytelės labai svarbios ne tik virtuvės dizainui, bet ir jos funkcionalumui. Akmens masė yra vienas geriausių pasirinkimų dėl patvarumo ir lengvos priežiūros. Kokybė bei ilgaamžiškumas tikrai verti investicijos, tad jas apsimoka įrengti tokiose zonose kaip virtuvė.

Rinkdamiesi plyteles, mažoms virtuvėms galite rinktis didesnį formatą, nes dėl mažiau skiedinio linijų erdvė atrodo didesnė, o valymas taip pat yra lengvesnis. Geriausia, kad virtuvėje būtų neporėtas paviršius.
Įrengę kontrastingą nugarinę sienelę (vad. backsplash) pridėsite dizainui kontrastingą estetinį elementą nesugriaudami bendros darnos ir harmonijos.

Virtuvėje prioritetą visada teikite spalvoms ir tekstūroms, kurios lengviau valosi.

Praktiški papildomi patarimai įrenginėjant virtuves

  • Nereikėtų pamiršti apšvietimo. Jis labai svarbus virtuvės funkcionalumui ir atmosferai. Kad erdvė būtų gerai apšviesta, funkcionali ir patraukli, į ją įkomponuokite aplinkos, užduočių ir akcentinį apšvietimą.
  • Stalviršių aukštis turi būti pritaikytas prie jūsų.
  • Kriauklės ir čiaupai turėtų būti kuo praktiškesni. Rinkitės ištraukiamus čiaupus, plačią plautuvę, o pirmenybę taip pat galite teikti modeliams su įvairiais priedais daržovių, vaisių plovimui ar kitoms užduotims.
  • Jeigu pirksite plyteles iš ekspozicijos, galite gauti geresnius pasiūlymus.
Meniu